“Vereceğimiz bilinçli komutlarla beyin merkezlerimizi geliştirebilecek, böylece düşleyemeyeceğimiz güçlerimizi kullanabileceğiz.” (Dr. Frederic Tılney)
Vücudumuzdaki her bir organın düzenini ve işleyişini sağlayan beyin, elektriksel, kimyasal, zihinsel ve fiziksel bilinçsiz emirlerden her birine otomatik yanıt verir. Son yapılan araştırmalar ise beynin başka bir tür emrede otomatik olarak yanıt verdiğini, bu yanıtın bilinç altı yoluyla olduğunu tespit ettiler. Bu emir, bu güç “düşünce”dir.
Amerikalı ünlü beysbol oyuncusu Frank Hiller, düşüncenin gücünü hayatından bir örnekle şöyle anlatıyor; “önemli bir maçımız vardı. Hava sıcaklığı otuz beş derecenin üstündeydi. Maç başladı, maçın ikinci yarısında sıcaktan ve yorgunluktan bütün enerjimi kaybettim. Maçı kazanmak için gerekli enerjiyi nasıl bulacağımı düşünürken dua etmeye başladım; “tanrım, gerekli gücü, enerjiyi bana ver.” dedim. Zihninizde kuvvetli enerji üreteceğine dair bir düşünce uyandırdım ve bu sayede gerçekten gerekli enerjiyi üretmeyi başardım.”
Cohn Wonamaker’ de şu sözlerle Hiller’in Görüşüne destekler tarzdaydı; “herkes mesleğinde ve hayatında bir çok karanlık yoldan geçmek zorundadır. Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa, başkalarının tecrübe meşalelerinden yararlanarak yürümek daha kolay ve daha karlı değil midir?” diyor. Wonamaker ve Hiller bu sözleriyle başarılı olmak için, başarılı insanlar gibi davranmanın, başarılı insanların duygularını yaşamanın, en önemlisi de hayatın şampiyonları gibi düşünmenin ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatıyorlar.
Düşünmek neden önemli ? düşünce bilinç altını etkileyen, programlayan sinirsel akımlardır. Bilinç altı ise davranışları ve alışkanlıkları etkileyen bilinçten daha etkili bir güçtür.
Düşüncelerimiz inançlarımızı, inançlarımız tutumlarımızı, tutumlarımız duygu ve davranışlarımızı, davranışlarımız ise alışkanlıklarımızı doğrudan etkiler. Ders çalışamıyorsanız, test çözemiyorsanız, sürekli kaygılı ve karamsarsanız, atalet içinde yaşıyorsanız bunun en önemli nedeni, hayatta başarılı olmuş insanlar gibi, yani hayatın şampiyonları gibi düşünememenizdir.
Kendinize hiç sordunuz mu ; amaçlarınız (ÖSS sınavını kazanmak ve istediğiniz bir bölüme yerleşmek) sizden nasıl bir insan olmanızı ister ? nasıl bir karakter ve düşünce sahibi olursanız, başarılı olma şansınız daha yüksek olur ? istediğiniz başarıyı gerçekleştirmeye aday “uygun kişi” nasıl olur ? başarılı insanların karakter özellikleri dolayısıyla düşünce biçimleri nasıldır ? bu insanlar nasıl insanlardır ?
Bu insanlar yani şampiyonlar; * zihinsel olarak gelişilmiş. * hata ve yenilgiden ders alan. * çalışkan. * sağlığına özen gösteren. * motive edici. * söylediğiyle yaptığı uyumlu. * girişimci, eyleme geçebilen. * duygularına hakim. * amaçlarına adanabilen. * sistemli ve planlı yaşayan. * okumayı öğrenmeyi seven. * hatasını kabul eden. * iç bütünlüğünü sağlamış. * özgüven sahibi. * uzun vadeli düşünen. * önceliklerini daimi bilen. * sorumluluk alan. * zamanı doğru kullanabilen. * irade ve iç disiplin sahibi olan. * idealist yaşayan, dengeli duygusal ilişki sahibi, kişilerdir.
Şampiyonlar karar verdikleri, gerçekleştirmek istedikleri amaca ulaşmak için kendilerinden, ailelerinden, zamanlarından, duygularından bir çok taviz vermişlerdir. Hedefleri uğrunda başarıya ulaşıncaya kadar ne gerekiyorsa yapmışlardır. Nasıl mı ?
• Victor Hugo, Notre Dame’de Paris adlı eserini tamamlayabilmek için, elbiselerini bir sandığa koyup bir arkadaşına vermişti. Ve kitap bitmeden de geri getirmemsi için onu sıkıca tembihlemişti.
Sizler ÖSS sınavını kazanana kadar böyle bir karar alabilir misiniz ?
• Ünlü keman ustası Giardini’ye bir genç ne kadar sürede keman çalmayı öğrenebileceğini sorduğunda aldığı cevap onu çok şaşırtmıştı: “günde 12 saat çalışarak, tam 20 sene çalışman gerekir.
Sizler ÖSS sınavını kazanmak için günde 12 saat çalışma cesaretini ve hırsını gösterebilir misiniz ?
• Teheodera Roosevelt Küba’dan geldiği sırada New York valiliğine adaylığını koymuştu. Muhalefet onun New York’ta oturmadığını anlayınca ona baskı yapmaya başlamışlardı. Roosevelt’in cesareti kırılmıştı. Ama hiçbir zaman vazgeçmedi. Sonunda da Amerikan halkının kalbinde taht kurdu.
Sizler ÖSS sınavına hazırlanırken arkadaşlarınızın, çevrenizin hatta ÖSS sınavının sizin cesaretinizi kırmasına izin veriyor musunuz ?
• Terminatör filmlerinin unutulmaz oyuncusu Arnold Schwarzenegger’i bir çoğunuz tanıyorsunuzdur. Filmlerinde en çok dikkat çeken onun o standart üstü olan vücudu ve kaslarıydı. Schwarzenegger bu günlere, valiliğe kadar uzanan başarı serüvenine nasıl başladığını biliyor musunuz ? Schwarzenegger Avrupa’da yaşayan sıska bir insandı. Hayalinde ABD’ de yaşamak ve dünya çapında ün sahibi bir aktör olmak vardı. Ancak ortada bir sorun vardı; o oldukça cılız biriydi ve aktör olmaya ne yeteneği nede kabiliyeti vardı. ancak bir gün hedeflerini gerçekleştirebileceğine olan inancı arttı, aktör olabilmek için bir aktör gibi düşünmenin ve davranmanın, bir aktörün başarı yollarını izlemenin gerektiğini anladı ve bilinçaltı onu başarıya adım adım yaklaştırdı. Sonunda ise dünyanın en ünlü aktörlerinden birisi ve ABD’nin en büyük eyaletinin valisi oldu. O sadece o günün aktör dünyasının şampiyonları gibi düşündü. Sizlerde ÖSS dünyasının şampiyonları gibi düşünerek başarınızı biçimlendirebilirsiniz. Peki ya ÖSS’nin şampiyonlarının düşünce ve karakter yapıları nasıldı ?
Planlı, programlı, zamanı en iyi şekilde kullanma bilincine sahip kişilerdir.
Üniversite hazırlığı bir seneye değil ortalama üç seneye yaymışlardır.
hedefleri doğrultusunda çalışan kişilerdir.
Sadece ÖSS sınavında değil hayat sınavında da başarılı kişilerdir.
Olumsuz sözler onlarda moral bozukluğu yerine motivasyon kaynağı oluyor.
Ders çalışmadan önce ders çalışma stratejilerini yani öğrenmeyi öğrenmişlerdir.
Çok değil, az, öz, sürekli ve bilinçli çalışan kişilerdir.
Test çözmeye ve tekrar konularına çok önem vermişlerdir.
Çalışma ortamının olmaması, başka işlerde çalışarak aileye maddi destekte bulunmanın başarısızlık için mazeret olmadığını, önemli olanın azim ve inanç olduğu düşüncesine sahip kişilerdir.
Boş zamanları yoktur, çünkü onlar için zaman çok değerlidir ve amaçları uğrunda onu kullanmak gerektiği bilincinde olan kişilerdir.
“Şampiyon olmak demek, şampiyon gibi düşünmek demektir” sloganıyla sizde şampiyonların düşüncelerine sahip olarak, kendinizi başarı yönünde biçimlendirebilirsiniz.
ÖSS’ye hazırlanan sizler düşüncelerinize hakim misiniz ? düşünce başarıda bu kadar etkiliyken sizler şampiyonlar gibi mi düşünüyorsunuz, kaybedenler gibi mi ?